מהי בכלל שעורה בעין?
שעורה היא בליטה אדומה, קצת כמו חצ’קון שעלולה להופיע על חלקו החיצוני של העפעף. על העפעפיים שלנו קיימות בלוטות שומן, במיוחד באזור הריסים. עור מת, לכלוך ואזורים בהם מצטבר שומן עלולים לחסום את הבלוטות הנ”ל ולהצטברות של בקטריות וחיידקים שמובילים להיווצרות שעורות באזור העין.
איך מזהים שעורה בעין?
בדקו האם הופיע אצלכם אחד או יותר מהסימפטומים הבאים:
- כאב באזור העין, נפיחות ואדמומיות
- ייצור מוגבר של דמעות
- קרום שנוצר מסביב לעפעף
- תחושה שאתם חייבים לגרד את האזור
במידה והשעורה שהופיע בעין שלכם אינה כואבת, יתכן מאוד שמדובר ב”כלציון” (שעורה כלואה), אשר מטופל באופן דומה אך עשוי לקחת קצת יותר זמן להעלים אותו.
לפניכם 6 דרכים מומלצות ומהירות לטיפול טבעי בשעורה בעין
#1 קומפרסים חמים על האזור
קומפרסים חמים על המקום בו נמצאת השעורה היא הדרך היעילה ביותר להיפטר ממנה. החום עוזר להמיס את המוגלה והשומן וגורם לשעורה להתייבש באופן טבעי.
מה עושים? לוקחים מטלית נקייה ומרטיבים אותה במים חמים. וודאו כי המים לא חמים מדי. הניחו את המטלית בעדינות מעל העין למשך 5-10 דקות. השתדלו להימנע מלדחוף את המטלית חזק מדי לכיוון העין. מומלץ לבצע זאת 3-4 פעמים במהלך כל יום.
#2 רחצו את העפעף עם סבון עדין ומים
לשם כך בחרו לעצמכם שמפו לתינוקות (כזה שלא יגרום לך לבכות אם ייכנס לעין) וערבבו אותו עם מים חמים. טבלו מקל לניקוי אוזניים במים ובסבון שהכנתם ונקו איתו בעדינות את אזור העפעפיים. ניתן לחזור על פעולה זו מדי יום עד שהשעורה נעלמת. כמו כן, ניקוי העפעפיים בדרך זו נחשב לטיפול מונע של היווצרות שעורות עתידיות.
#3 הנחת תיון (שקית תה) שהוטבל במים חמים על העין
במקום להשתמש במטלית ניתן להניח על אזור השעורה גם תיון (שקית תה). תה שחור הוא התה המומלץ ביותר לטיפול בשעורה, משום שהוא מסייע בהורדת הנפיחות ובעל תכונות אנטי-בקטריאליות.
שלבים לביצוע: הרתיחו מים, שפכו לספל והטבילו את התיון בתוכו, ממש כאילו אתם מכינים תה לשתייה. הניחו לתיון לספוג את הנוזל במשך דקה בערך ולאחר מכן הוציאו אותו ותנו לו להתקרר קצת עד שהוא קר מספיק כדי להניח מעל העין. השאירו את התיון על אזור השעורה למשך 5-7 דקות.
#4 הימנעו משימוש באיפור ו/או חבישת עדשות מגע
אם יש לכם שעורה בעין מומלץ להימנע ממריחת איפור, אשר עלול לעקב את תהליך ההחלמה ולהעביר חיידקים ובקטריות לעין השניה.
במידה ואתם מרכיבים עדשות מגע, מומלץ לחזור להשתמש במשקפיים עד אשר השעורה תיעלם, משום שגם שימוש בעדשות מגדיל את הסיכון להעברת השעורה לעין השניה שלכם.
#5 עשו שימוש במשחות אנטיביוטיות
ניתן לקנות משחות אנטיביוטיות דוגמת סינטומיצין כמעט בכל בית מרקחת. מריחת המשחה על האזור הנגוע תסייע להיפטר מהשעורה תוך זמן קצר. אם המשחה לא מספיק חזקה כדאי לשקול להשתמש בטיפות עיניים אנטיביוטיות.
#6 גשו לרופא לקבלת טיפול רפואי
הרופא שלכם יוכל לתת לכם מרשם למשחות אנטיביוטיות מיוחדות נגד זיהומים, או במקרים קשים יותר להפנות אתכם לכירורג לצורך הסרת השעורה בעין בהליך קצר אשר מתבצע בהרדמה מקומית.
שעורה בעין – שאלות ותשובות נפוצות
האם ניתן להעלים שעורה על ידי פיצוצה (כמו ח’צקון)?
בקצרה: לא. אין לנסות לפוצץ, ללחוץ או לגעת בשעורה. זה אמנם מפתה, אך לחיצה עליה עלולה לשחרר מוגלה ולהפיץ את הזיהום.
האם שעורה מדבקת?
על פי רופאים ומומחים רפואיים בתחום: שעורות אינן מדבקות. לא לתינוקות ולא לאנשים אחרים. שעורה אינה מדבקת בדיוק כמו שפצעי בגרות וחצ’קונים אינם מדבקים. מדובר בדלקת מקומית שלא יכולה לעבור ולהדביק אחרים באמצעות מגע.
איך ניתן למנוע הופעה של שעורות בעיניים?
הופעה של שעורה בעין אחת מגדילה את הסיכוי להופעה של שעורה נוספת בעין השניה. כדי למנוע היווצרות שעורות בעיניים מומלץ לשטוף ידיים היטב עם סבון לפני שנוגעים בעיניים, לנקות את העפעפיים באופן קבוע עם מגבונים מתאימים, להסיר איפור מדי יום לפני השינה ולהימנע מלהשתמש במגבת של מישהו אחר שיש לו שעורה.
זמן החלמה – כמה זמן לוקח להיפטר משעורה בעין?
ברוב המקרים הנפיחות נשארת למשך 3-5 ימים ולבסוף השעורה מתייבשת ונעלמת. תהליך ההחלמה אורך בין 7 ל-10 ימים אם בוחרים להשתמש בטיפול ביתי. לרוב, שעורות הן לא בעיה רפואית רצינית, אך יכולות להטריד הן מבחינת כאב והפרעה לראייה והן מבחינה אסתטית.
מתי כדאי לפנות לרופא שיבדוק את השעורה שלכם?
מומלץ לפנות לרופא במקרים הבאים:
- אם יש לכם שעורה כלואה (כלציון)
- אם השעורה שלכם גדלה
- אם הכאב נהיה רציני יותר
- אם השעורה אינה נעלמת לאחר מספר ימים של טיפול ביתי.
- אם השעורה מפריעה לכם בראייה