הכורכום הינו תבלין נפוץ וחשוב במטבח ההודי ובאזורי דרום ומזרח אסיה ונצרך רבות על ידי חלק גדול מאוכלוסית העולם. הוא מהווה, כמו כן, מרכיב בתערובות תבלינים כמו קארי, גראם מסאלה, חווייאג’ ועוד. זמינותו דרך המזון מאפשרת ניצול סגולותיו הרפואיות, הידועות מזה אלפי שנים, על מנת לשמור על מצב בריאותי תקין. ברפואה המסורתית ההודית, איורוודה, וכן ברפואה הסינית עושים שימוש רב בצמח הכורכום במצבים של חוסר איזון בגוף מסיבות שונות.
מחקרים מצאו שהרכיב הפעיל, המופק משורש הכורכום, זה שנותן לו את צבעו הצהוב, הוא כורכומין ושהוא אכן יעיל מאוד בטיפול ובמניעה של בעיות בריאותיות. מכיוון שמשורש הכורכום ניתן להפיק רק כ3-5% כורכומין, על מנת לקבל אפקטיביות גדולה במצבי מחלה, פותחו תוספי תזונה בתצורות שונות, בהן רכיב הכורכומין רב ויכולת ספיגתו בגוף טובה יותר.
הכורכומין יכול לסייע במצבים הבאים:
1. יעיל בטיפול בדלקות שונות
אחת התכונות העיקריות והבולטות המיוחסות לכורכום, או למעשה לכורכומין ,שגם נחקרה רבות, היא עיכוב סינתזה של חומרים יוצרי דלקת: הכורכומין הינו בעל ערך רב בטיפול ובמניעה של מגוון רחב של דלקות (קלות כמו גם אקוטיות וכרוניות) כגון: דלקות גרון, דלקות מפרקים שגרוניות וניווניות, דלקות גידים ושרירים, גאוט, מחלות מעיים דלקתיות, פסוריאזיס ועוד.
2. בעל פעילות אנטי סרטנית
בהיותו נוגד חמצון רב עוצמה, הכורכומין התגלה כמעכב גדילתם של מגוון תאים סרטניים, שאף יכול לגרום למוות תאי מתוכנן של תאי סרטן.
3. מפחית סיכון למחלות לב וכלי דם
כורכומין מסייע בהורדת הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם בכך שהוא עוזר בהפחתת כולסטרול מסוג LDL הגורם להיצרות של כלי דם, וכן משפר את תפקוד השכבה הפנימית של כלי הדם.
4. משפר תהליכי עיכול ומסייע בניקוי רעלים
לכורכומין השפעה מיטיבה, בטוחה וישירה על כל האיברים במערכת העכול: הוא מגביר ייצור מיצי מרה והפרשתם, משפר זרימת דם בכבד, במעי ובקיבה, ממריץ חילוף חומרים, וניתן לטיפול במגוון מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס, כמו גם בהפרעות מטאבוליות הקשורות לכבד ולכיס המרה.
5. משפר תפקוד מוחי
לאחרונה נעשו מחקרים על הקשר בין כורכומין לבין השפעתו על דמנציה ותסמיני מחלת האלצהיימר. תוצאות מחקרים אלו היו כי כורכומין מגן מפני חלבוני עמילואיד בטא (חלבון הקשור לאלצהיימר) ולכן יכול להאט ולעכב את התפתחות המחלה. בנוסף, פעילותו נוגדת החימצון והאנטי דלקתית משפרת זיכרון ותפקוד קוגניטיבי בחולי אלצהיימר.
הזמינות הביולוגית של הכורכומין היא נמוכה מכיוון שאינו מתמוסס במים או בממיסים אורגניים אחרים וכדי שיספג בגוף באופן מקסימלי, יש צורך בתוספת של רכיבים נוספים כמו פוספוליפידים, המסיסים במים או בשומן. תוספי התזונה מכילים רכיבים המאפשרים ספיגה מירבית של הכורכומין: לחצו למידע על תוסף כורכומין אפקט בו הטבליה/הקפסולה מגיעה עם מעטפת של פוספוליפידים על מנת למקסם את ספיגתו של הכורכומין בגוף, מה שמייעל מאוד את פעילותו הרפואית