בעיות בברך עשויות לפגוע בתפקוד המיטבי ולהסב כאבים רבים. אנשים רבים, בעיקר שחצו את גיל 65, סובלים משחיקה מוגברת בסחוס הבאה לידי ביטוי בכאבים ובאי נוחות הכרוכה בהזזת הברכיים במהלך פעילות גופנית וגם לעיתים בעת עמידה, ישיבה ואפילו בשכיבה ומנוחה מוחלטת. הבשורות הטובות הן שכיום עם טכניקות מתקדמות, הידע שנצבר עם השנים ומכשור טכנולוגי משוכלל ניתן לסייע לסובלים מכאבי ברכיים באמצעות ניתוח להחלפת ברך מלאה.
כמובן שלפני שניגשים לניתוח כדאי לנסות את כל השיטות שעומדות בפני הסובלים מכאבי ברכיים מתרגילי פיזיותרפיה דרך הידרותרפיה, הורדה במשקל ועד תרופות למיניהן. אך ברוב המקרים טיפולים אלה לא יפתרו את הבעיה אלא רק יקלו על הכאב. רוב האנשים המגיעים לניתוח החלפת ברך עושים זאת בעקבות אבחון של דלקת מפרקית ניוונית בשם אוסטאוארטריטיס ((OA המתבטאת בסימפטומים של הצטברות נוזלים, נוקשות או הופעת נפיחות ואף בצקות. כמובן שיש גם צעירים שמגיעים לתהליך כירורגי ולעיתים בעקבות תאונה או פגיעה פיזית קשה, מאמץ גופני מוגבר, דלקות שונות, שינויים מטבוליים.
החלפה מלאה או חלקית? זו השאלה!
קיימות שתי שיטות להחלפה ומומחה באורתופדיה המבצע ניתוחים יוכל לבצע אבחון מקיף ולהחליט ביחד אתכם אם פניכם מועדות אל ניתוח החלפת ברך מלאה. המטרה בביצוע הניתוח היא לאפשר חיים עם ברך חלופית ללא כאבים וללא מגבלות פיזיות.
המנתח מחליט האם לבצע החלפה חלקית או מלאה. החלפה חלקית היא ניתוח קצר יותר מהחלפה מלאה, בעוד החלפת ברך מלאה יבוצע כאשר שניים או יותר משולשת תאי הברך פגועים והחלפה חלקית נפוצה יותר במצבים בהם השחיקה פגעה רק בצד אחד, החיצוני או הפנימי, של הברך.
במהלך הניתוח מתבצעת הרדמה אזורית בחלק החשוף של הגב כאשר רגלו של המטופל מונחת על תומכים ייעודיים וחבושה בגרב סטרילית עם פתח ייחודי לאזור בו יתבצע חתך אורכי בהמשך על גבי הברך. בעת הניתוח מסיטים למעשה את הפיקה במטרה לחשוף את החלקים הפגועים של הסחוס בעצם הירך ובעצם השוק. המטרה של המנתח היא לשחרר מתח ולאזן את הברך תוך הפרדת הרקמות הרכות בחלק הפנימי של עצם השוק וסילוק בליטות העצם באזורים של ניוון הסחוס.
החלפת החלק הפגום במפרק מלאכותי
הסרת הסחוס השחוק מבוצעת באמצעות חתכים מותאמים לפי צורתו של המשתל. בניתוח מקבעים היטב את המשתל המלאכותי באמצעות חומר בשם צמנט. הוא עשוי מרכיבים מתכתיים המודבקים לעצם הירך והשוק ביניהם רכיב פלסטי שמדמה סחוס והוא זה שלמעשה, מאפשר תנועה חלקה של מפרק הברך. לרוב המנותח יישאר לאשפוז קצר ולאחר מכן יופנה לטיפולי פיזיותרפיה כחלק מההליך השיקומי. שיעור ההצלחה של ניתוח זה נחשב גבוה למדי בהקלת הכאב ושיפור מידת התפקוד של המטופל אך לא מתאים לכל אחד ומכאן חשיבות האבחון המעמיק המקדים לניתוח.
יש לזכור שההחלטה האם לבצע החלפה חלקית או מלאה תעשה לפי שיקול המנתח אך ורק בעת הניתוח עצמו כאשר הוא יוכל לבחון את מידת השחיקה בכל מרכיבי הברך. כמו כן, קיימים שתלים מסוגים שונים כאשר יש חשיבות רבה גם לסוג השתל ומאיזו חברה הוא תוך העדפה ברורה לשתלים של חברות מובילות כמו זימר וסטרייקר. יש להתכונן מראש לשיקום לאחר הניתוח ולפנות זמן ולקחת חופש מהעבודה, כאשר משך השיקום משתנה ממטופל למטופל והרוב ישובו לפעילות תקינה תוך מספר שבועות.
אחד הדברים החשובים בהצלחת ההליך היא לפנות מלכתחילה לרופא מנתח בעל הידע, הניסיון והמיומנות להשגת התוצאות הטובות ביותר.
לסיכום, יש לסמוך על המנתח שיבחן את השיטה הנכונה לשיקום תוך התאמת מבנה הברך ומיקום השתלים בזווית הנכונה למנותח וכמובן אם לבצע החלפה מלאה או חלקית.