הליקובקטר פילורי (Helicobacter Pylori) הוא חיידק נפוץ שהתגלה לראשונה באוסטרליה בשנות ה-80 של המאה הקודמת. החיידק חי במושבות במערכת העיכול ומתיישב לרוב על פני רירית הקיבה והתריסריון. הליקובקטר פילורי שכיח במיוחד בגילאים מבוגרים, הוא נמצא בקרב כ-90% מהאנשים בגיל 65 ומעלה. החיידק הקטן מהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן הקיבה וללימפומה של הקיבה, הוא שכיח במקרי כיב קיבה, וגם גורם להתפתחות דלקות וכיבים בתריסריון ובקיבה.
חיידק נפוץ בקרב מבוגרים מעל גיל 65
כאמור, הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ בעיקר אצל מבוגרים מעל גיל 65, והוא נפוץ יותר בקרב אוכלוסיות צפופות כמו במדינות המתפתחות. כ-90% מהאנשים בארצות המתפתחות משמשים פונדקאים לחיידק, בעוד שבארצות המערב בין 40% ל-50% מהאוכלוסייה נושאים את החיידק.
ראוי לציין כי עדיין לא ידוע כיצד נדבקים בחיידק הליקובקטר פילורי, מחקרים גילו כי מספיק שאחד מבני המשפחה נושא את החיידק על מנת להדביק את שאר בני הבית, כנראה דרך הדבקה פרו אוראלית, כלומר באמצעות רוק, שימוש בכלים משותפים ותנאי היגיינה לקויים.
בשנת 1994 הכריז ארגון הבריאות העולמי על חיידק ההליקובקטר כחיידק קרצינוגן, כלומר חיידק מחולל סרטן. עם זאת, החיידק עצמו אינו מחולל בלעדי של המחלה, אלא רק מסייע לתהליכי מוטציה ולגורמים סביבתיים שונים הגורמים להתפתחות המחלה.
למרות מגרעות החיידק יש לו גם יתרונות, מאחר שיש לו תפקיד בהגנה מפני מחלות זיהומיות במערכת העיכול הגורמות לשלשול.
אבחון החיידק
כדי לאבחן האם אדם מסוים נושא חיידק הליקובקטר פילורי יש לעבור אבחון באמצעות תבחין נשיפה. הבדיקה מהימנה ביותר, אינה פולשנית ואינה מכאיבה. בנוסף, ניתן לאבחן את החיידק באמצעות בדיקת דם, אך בדיקת דם נחשבת לפחות אמינה. כמו כן, בבדיקת גסטרוסקופיה אפשר לקחת דגימה מרירית הקיבה על מנת לבדוק את הימצאות החיידק. אפשר לאבחן את הימצאות החיידק גם בעזרת בדיקת צואה.
תסמינים וסימפטומים
הליקובקטר פילורי מהווה גורם עיקרי להיווצרות אולקוס, הוא עשוי לגרום לדלקות בקיבה, להתפתחות סרטן הקיבה וללימפומה של הקיבה. כמו כן, החיידק עשוי לגרום לגסטריטיס כרונית, להתפתחות אלרגיות, לפגיעה בפירוק המזון בקיבה ולמחסור בברזל ובוויטמין 12B, למחלות אוטואימוניות ועוד.
טיפול בהליקובקטר
הרפואה המערבית ממליצה על טיפול באמצעות אנטיביוטיקה. הטיפול השכיח נקרא טיפול משולש למשך 10 ימים, וקיים גם טיפול נוסף הנקרא טיפול רציף. עם זאת, לרפואה הסינית יש פתרונות יעילים לבעיה: נהוג להתאים לחיידק הליקובקטר טיפול טבעי הכולל דיקור סיני, שינוי תזונתי וצמחי מרפא בהתאם לתוצאות האבחון של המטפל.