השמיעה היא אחד מהחושים שמסייעים לאדם בפעילויות יום-יומיות, ולכן נחשב לחיוני. אומנם קשה בלעדיו, אבל עדיין אפשרי. הקִדמה הטכנולוגית בתחום הרפואה מציעה כיום מגוון רחב של פתרונות לבעיות שמיעה, ואפילו לבעיות שמיעה חמורות.
מכשיר שמיעה הוא עזר שעתיד לשנות את חייהם של הסובלים מליקויי שמיעה מהקצה אל הקצה, לשפר את התפקוד היומיומי שלהם ולאפשר להם לתקשר בצורה נאותה. מהן הבדיקות שחשוב לבצע לפני שמתאימים מכשיר שמיעה?
הסוגים העיקריים של בדיקות השמיעה
התשובה הברורה היא שיש לבצע קניית מכשיר שמיעה רק אחרי שמבצעים בדיקת שמיעה שאכן מאבחנת שמדובר בבעיית שמיעה. אלא שהתחום הוא מקיף ומורכב הרבה מעבר לאבחון ראשוני. כשעולה חשד ראשוני לבעיות בשמיעה, או אפילו כחלק מבדיקה שגרתית (מומלץ לבצע בדיקת שמיעה אחת לחצי שנה לפחות), חשוב לאבחן את אופי הפגיעה המדויק ואת דרגת החומרה.
רופא אף-אוזן-גרון ייפנה לבדיקה מקצועית, כחלק מהליך שגרתי או כשיש אינדיקציות לבעיה בשמיעה. הבדיקה במכון השמיעה נחלקת לשלושה חלקים:
- PTA – בדיקה שבה הנבדק מחובר לאוזניות באמצעותן מושמעים צלילים. הוא צריך לדווח בכל פעם שהוא שומע צליל מוגדר.
- PTB – כאן ממקמים את האוזניות מאחורי האוזן, על עצם הגולגולות. העיקרון דומה, כאשר הנבדק צריך לדווח על שמיעת צלילים.
- דיבור – קושי בהבנת הדיבור הוא חלק בלתי נפרד מבעיות שמיעה רבות, ולכן כוללת הבדיקה בקשה של קלינאי התקשורת מהנבדק לחזור על מילים הנאמרות על ידי הקלינאי.
התאמה למאפייני הבעיה
הבדיקות שהוזכרו כאן יכולות להבחין בין הסוגים השונים של בעיות שמיעה. ראשית הן מבחינות בין ירידות השמיעה השונות, בין אם ירידה הולכתית (נגרמת מלקות באוזן: החיצונית, התיכונה או שתיהן), בין אם ירידה תחושבית (פגיעה בעצב השמיעה) ובין אם מדובר בירידה המשלבת אלמנטים הולכתיים ותחושתיים. את רמת הירידה נהוג לסווג לחמש דרגות: מזערית, קלה, בינונית, קשה או חמורה.
תוצאות הבדיקות מספקות תשובה לשאלה האם האדם אכן זקוק למכשיר שמיעה, וגם מהו המכשיר שיכול להתאים לו. היצע המכשירים כיום כולל חלוקה לקטגוריות (בעיקר מכשיר שמיעה אנלוגי מול דיגיטלי), דגמים שונים וגם פונקציות מגוונות הנמצאות במכשירים עצמם. הכלל הוא שככל שדרגת בעיית השמיעה גבוהה יותר, כך יהיה צורך במכשירים מתקדמים ויקרים יותר כדי לשפר בצורה משמעותית את השמיעה. בשל ההשפעה שיש לשמיעה על איכות החיים או אפילו על היכולת להתנהל בצורה סבירה, מומלץ שלא להתפשר בבחירת המכשיר.