תינוקות רכים סובלים משינויים פיזיולוגיים שהם חלק בלתי נפרד מתהליך הגדילה. התינוק יכול לחוות גם שינויים במערכת העיכול ותנועת המעיים שלו משתנה מעת לעת.
תופעה נפוצה היא עצירות אצל תינוקות, שיכולה מאוד להקשות עליו ובמקרים מסוימים גם להצביע על בעיה רפואית אחרת. זו הסיבה שחשוב מאוד להיות ערים לסימני עצירות על מנת לדעת אם אכן מדובר בתופעה זו.
הורים שאינם מבצעים מעקב בנוגע ליציאות של התינוק יתקשו לעיתים להצביע על מצב זה ולכן, כדאי לעקוב אחר פעילות המעיים על מנת לבדוק כמה זמן לא התרחשה יציאה ולעיתים גם באילו סוגי יציאות מדובר – קשות, רכות, מה צבען, סוג המרקם שלהן וכדומה.
יש הבדל בסוג היציאות גם כאשר מדובר בתינוק הניזון מחלב אם לעומת תינוק שניזון מפורמולה ובכל מקרה דפוסי תנועת המעיים משתנים גם מתינוק לתינוק.
מגזים ועד נפיחות בבטן
כיצד תדעו שאכן מדובר במצב של עצירות או בתנועת מעיים המקשה על התינוק? אם התינוק מתאמץ מאוד בעת ביצוע פעולת המעי זה מבשר על כך שקשה לו מאוד להתמודד עם ייצור הצואה. המאמץ יכול להיות מלווה בעוויתות קשות ומאמץ לדחוף להעביר את הצואה החוצה. בטן קשה אף היא מהווה סימן נוסף לכך שהילד אולי סובל מהתופעה או נפילות בבטן ובכל מקרה, בטן מוצקה או לחוצה יכולה לבשר על כך שהוא מתמודד עם קושי.
הרגלי התזונה של התינוק אף הם מושפעים מהמצב ויתכן שתבחינו בכך שהתינוק מסרב לאכול או אוכל בתדירות נמוכה כתוצאה מאי נוחות. עצירות מלווה פעמים רבות בתופעה של גזים וניתן לטפל באמצעות בייביזים לטיפול והקלה בתופעה של גזים אצל תינוקות.
יש לקחת בחשבון שתוסף ברזל הניתן לתינוקות אף הוא עשוי לעורר מצבים של עצירות ויתכן ותידרש החלפת תוסף.
איך מתמודדים עם עצירות?
עצירות היא לא מצב תקין ובריא לתינוק וחשוב לטפל בה בהקדם על מנת להקל עליו ולפני שהמצב יחמיר. ראשית, כדאי לבחון אם התינוק רגיש למשהו בתזונה כמו למשל, לחלב בפורמולה ויתכן שיהיה צורך להחליף את הפורמולה לתינוקות בעלי רגישות. חלק מהמזונות המוצקים עשויים גם הם לגרום לעצירות וכדאי להעשיר את התפריט בסיבים תזונתיים למיניהם כמו ברוקולי, אגס, שזיפים מיובשים ולהעדיף דגנים מבושלים היטב או דגני סובין שיוכלו לסייע בתהליך ניקוי המעיים. ירקות ופירות בעלי סיבים מסייעים מאוד בתנועת המעיים אך לא בננה, שיכולה לגרום למצב ההפוך.
עצירות נקשרת פעמים רבות למצב של התייבשות ומחסור בנוזלים ולכן, חשוב מאוד להעלות את כמות הנוזלים שמסייעת בהשגת תנועת המעיים כמו מים ואם לא התגלתה רגישות, אז כמובן חלב.
פעילות גופנית ותנועתיות מזרזות את פעולת המעי. במידה ומדובר בתינוק שטרם הולך ויכול לבצע פעילות גופנית רבה, אפשר לגרום לו לזחול כמה שיותר כמו למשל, בג’ימבורי עתיר אתגרים וגירויים שיגרמו לו לבצע תנועה. עיסויים באזור הבטן במיוחד באזור הבטן התחתונה אמורים לעורר את תנועת המעיים
לרוב עצירות מוגדרת כאשר חלפו יותר מ-3 ימים ללא יציאה וכדאי כמובן להתייעץ עם הרופא בדבר שימוש בפתרונות כמו נוזלים או אבקות משלשלים המיועדים לתינוק, שיש לקחת בחשבון שניתנים רק מגיל מסוים ובמצבים מאוד ספציפיים לאחר ייעוץ רופא בלבד. לעיתים רופא הילדים גם יפנה לביצוע בדיקת דם על מנת לבדוק אם העצירות מבשרת על בעיה רפואית אחרת. בינתיים נסו להקל על התינוק בתקווה שהוא ישחרר צואה וירגיש יותר טוב ותוכלו לחזור לשגרת חיים תקינה ונעימה.