דיאטה היא אחד הנושאים המדוברים ביותר בעולם, בעיקר בגלל תופעת השמנת היתר שנפוצה בקרב רוב המדינות המערביות. אנשים רבים כלל לא מודעים לקיומו של הורמון בשם לפטין (Leptin), אשר מיד נבין עד כמה תפקידו חשוב בגופם של אלה מאיתנו המנסים לרדת במשקל.
מהו לפטין וכיצד הוא פועל?
לפטין הוא הורמון המופק מתאי שומן בגוף שלנו. מקור השם של לפטין מגיע מהמילה היוונית “לפטו” אשר פירושה “רזה”.
ללפטין יש תפקיד פעיל בפעולות גופניות רבות, אך הרלוונטית שבהן לנושא ההרזיה היא השפעה על תחושת השובע.
תחושת שובע נוצרת במוח שלנו. כדי להבין בקצרה את תפקיד הלפטין – הוא משפיע ישירות על כמויות האוכל שאנו רוצים להכניס לגופנו. כאשר רמות הלפטין בגוף שלנו נמוכות המוח שלנו מחפש אחר “פרס” בדמות אוכל. לעומת זאת, רמות גבוהות של לפטין בגוף גורמות למוח שלנו לראות אוכל כפחות מושך ובמצב שכזה נצרוך פחות קלוריות.
כמו כן, לפטין מגביר את פעילותה של מערכת העצבים ובכך מאיץ את קצב שריפת הקלוריות. כאשר אכלנו מספיק מזון, יש בגוף שלנו תאי שומן רבים שפועלים ליצירת לפטין. ההורמון משדר למוח שלנו להשתמש במזון שכבר קיים בגוף ולא להכניס אליו מזון נוסף.
הקשר בין לפטין להשמנה – עמידות בפני לפטין
מחקרים הוכיחו כי רמות נמוכות של לפטין בגוף מובילות לתחושת רעב בלתי נשלטת ובכך לעלייה במשקל. עם זאת, על פי התיאוריה שהצגנו קודם לכן, לפטין בכמות נמוכה שמוביל לאכילה מוגברת אמור היה להגדיל את כמות תאי השומן בגוף שלנו שבתורם מייצרים לפטין, מאזנים את הכמות שלו בגוף ואומרים למוח שלנו שלא צריך להכניס מזון נוסף. בפועל, זה לא ממש כך.
בניסוי שעשו על עכבר בכדי לבדוק את ההשפעה של לפטין גילו שכאשר הגדילו את כמות הלפטין אצל העכבר הוא הפך רזה יותר בתוך מספר שבועות, אך כאשר ניסו זאת אצל בני אדם לא התקבלה אותה השפעה.
לבסוף הסתבר שלעכברים יש מחסור קבוע בלפטין ולכן הגדלת הכמות הובילה לתוצאות המרשימות. זאת בניגוד לאנשים שמנים שאצלם רמות הלפטין גבוהות מהרגיל, ולכן הגדלת כמות הלפטין בגופם לא תוביל לאותן תוצאות חיוביות וכמעט שלא תשפיע.
המסקנה: עם השנים הופכים בני אדם אשר סובלים מהשמנת יתר ליותר ויותר עמידים בפני ההשפעה המלאה של הורמון הלפטין על הגוף. המשמעות היא שאנשים אלו ירגישו תחושת רעב בלי קשר לכמות המזון שיאכלו.
לפטין והרזיה
לאחר שהבנו כיצד לפטין פועל ומהי עמידות ללפטין, קל להבין את השפעתו על משקל גופנו. אם כך, כיצד ניתן לשלוט בהורמון אשר משפיע באופן ישיר על המשקל שלנו? האמת היא שזה לא מסובך. כל שזה דורש מאיתנו הוא להקפיד על תזונה מאוזנת ולשנות במעט את סגנון החיים שלנו.
הנה כמה נקודות חשובות שחשוב להקפיד עליהן:
#1 להימנע מדיאטות כאסח
אכילה מופחתת מובילה לכך שהגוף שלנו מוכרח לשרוף שומן כדי שתהיה לו אנרגיה. התיאוריה הזו נכונה ויפה, אך בפועל דיאטות הכאסח למיניהן אינן מומלצות ולא יעבדו בטווח הארוך.
רוב דיאטות הכאסח אינן כוללות רכיבי מזון חשובים ועשייתן תוביל לכמות לפטין נמוכה בגוף, כלומר לחשק עז ובלתי נשלט לאוכל שיהיה קשה לעצור.
על מנת לשמור על רמות לפטין יציבות בגוף חשוב לשמור על תוכנית דיאטה מאוזנת. הפחתת 500 קלוריות ביום עבור אדם ממוצע תוביל לירידה של בין 1 ל-1.5 ק”ג בשבוע. זה אולי ייקח קצת יותר זמן מדיאטה מהירה, אך בטווח הארוך תהיה זו הבחירה הנבונה.
#2 להפחית אכילת שומנים ופחמימות
כפי שכבר ציינו קודם לכן, דיאטה עשירה בפחמימות ושומנים תוביל לחיזוק החסינות של הגוף ללפטין. נסו לאכול כמה שפחות מהם ולא רק שתרדו במשקל, אלא רמת הטריגליצרידים בגופכם תרד בצורה משמעותית. טריגליצרידים חוסמים מעבר של לפטין למוח ובכך לא מאפשרים לו לאותת לגוף שאנחנו שבעים. הפחתת הטריגליצרידים בגופכם תוביל גם להקטנת הסיכוי למחלות לב, כך שזה טוב גם בלי קשר לירידה במשקל.
#3 אכלו יותר חלבונים
אחרי שהבנתם מאילו סוגי מאכלים כדאי להתחיל לאכול פחות, חשוב להבין מה כן מומלץ לאכול, כאשר בראש הרשימה נמצאים חלבונים.
אכילת חלבון אמנם עוזרת לאכול פחות שומנים ופחמימות, אך גם מגבירה את הרגישות ללפטין (ההפך מעמידות ללפטין) ומסייע בתהליך הירידה במשקל.
#4 צרו לעצמכם דפוסי שינה תקינים
כשלא ישנים מספיק גוברת תחושת הרעב שלנו. מדוע? משום שמחסור שינה גורם לרמות נמוכות של לפטין בדם. שינה של 8 עד 12 שעות ביום תוביל לעלייה ברמת הלפטין ולאיזון תחושות השובע.
#5 פעילות גופנית
פעילות גופנית גם היא משפיעה על רמות הלפטין בגוף. אצל אנשים בריאים פעילות גופנית תוביל לירידה ברמת הלפטין, אך כאמור, אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר ישנה עמידות ללפטין, ופעילות גופנית עוזרת למתן עמידות זו. רוצים לרדת במשקל? הקפידו לבצע פעילות גופנית לפחות פעמיים בשבוע למשך 30 דקות לפחות.
לפטין ושמירה על משקל תקין
לאנשים שסבלו ממשקל עודף בתקופה כלשהי בחייהם יהיה קשה יותר לשמור על משקל תקין ברגע שהצליחו לרזות. מדוע? משום שלאנשים אלו יש יותר תאי שומן מלאנשים שכל חייהם היו רזים. לאחר שאדם שסבל ממשקל עודף יורד במשקל מתרחש תהליך של התכווצות תאי השומן בגוף שלו, אך מספרם עדיין נותר גבוה ביחס למספר התאים בגופו של אדם שכל חייו היה רזה. מה זה אומר בפועל? אם סבלתם ממשקל עודף בעברם אין צורך להיבהל, אך חשוב להבין שלאדם בעל עבר של השמנה יידרש מאמץ גדול יותר כדי לשמור על משקל תקין.
לסיכום, להורמון לפטין יש חשיבות רבה בתהליך הירידה במשקל. אם לומדים כיצד הוא יכול לעבוד לטובתנו ניתן לנצל את זה ולהגיע לתוצאות טובות יותר בתהליך ההרזיה. הגברת רמת הלפטין בגוף שלנו אפשרית במספר דרכים, כאשר העיקריות שבהן הוצגו במעלה דף זה.