האם חוויתם לחץ או הרגשת מועקה לאחרונה כתוצאה מעומס בעבודה או סיבות משפחתיות/ אישיות? אי פעם תהיתם איך התחושה הזו משפיעה על חייכם מעבר להרגשת חוסר הנוחות הזמנית? בהינתן להן מספיק מקום בחיינו, תחושות אלו יכולות לערער את תפיסת עולמנו ולשנות את דרך המחשבה שלנו.
מהם דפוסי מחשבה?
דפוסי המחשבה שלנו הם למעשה צורת החשיבה שלנו, אופן ההסתכלות שלנו על אירועים שונים. האם אתם אופטימיים- רואים את הצד החיובי בכל דבר? פסימיים- רואים את הצד השלילי הכל דבר? החיים הם לא שחור ולבן והספקטרום הוא רחב, אבל ככלל אפשר להגיד שאדם בעל דפוס מחשבה חיובי נוטה לרוב לראות את הצד החיובי בדברים ואדם בעל דפוס מחשבה שלילי נוטה לראות את הצד השלילי ברוב המקרים.
אז מה צורת המחשבה שלכם?
על מנת לגלות כיצד אתם חושבים תוכלו לבצע ניסוי מחשבתי פשוט. נסו להיזכר באירוע שקרה לאחרונה ועורר בכם תחושות לא נעימות, כעת נסו להיזכר מה הייתה התגובה הראשונית שלכם. האם ראיתם את הצד החיובי? האם הרגשתם שכל עולמכם קרס עליכם? אילו מחשבות עברו לכם בראש ברגע האמת. במידה ואתם לא מצליחים להיזכר, נסו לדמיין אירוע שכזה קורה לכם כרגע ומה תהיה התגובה הראשונית שלכם. במידה והתגובה הראשונית שלכם תהיה להסתכל על הצד השלילי ייתכן ותפיסת העולם שלכם נוטה לכיוון השלילי שבעולם.
אז מה אם אני רואה את הצד השלילי בדברים?
אין בזה בהכרח רע, האבולוציה פיצלה את תפיסות העולם שלנו לאורך מיליוני שנים וכנראה שישנו יתרון כלשהו בראיית הצד השלילי. ייתכן והוא מאפשר לכם להימנע מחזרה על סיטואציות לא נעימות ככל הניתן, ממש כמו שהכאב הנגרם מכוויה גורם לנו להתרחק מאש. אך אליה וקוץ בה, כמו בהרבה מקרים אחרים התחושות שלנו מלוות בשינויים פיזיולוגיים ממשיים בגוף שלנו. במקרים קיצוניים, אדם אשר נוטה מאוד לראות את הצד השלילי עלול לחוות שינויים פיזיולוגיים שליליים הרבה פעמים והדבר עלול להוביל למחלות שונות ואף לחרדות בדרגות שונות.
השלכות שונות לדפוס המחשבה שלנו
כאשר מדובר על ההשלכות של דפוס המחשבה שלנו ניתן להסתכל ראשית על הצד החיובי, מחקרים מראים כי אנשים בעלי תפיסה חיובית נוטים לשמוח יותר וכתוצאה מכך להרגיש פחות חולי וכדומה. מהצד השני ניתן לומר שאנשים בעלי תפיסה שלילית יותר נטו לפתח מחלות שונות, חרדות ואף פוביות. במצב כזה אדם בעל תפיסה שלילית עלול לחוות התקף חרדה ועליו לטפל בכך בהקדם על מנת להימנע מכך בהמשך.
מהו התקף חרדה?
התקף החרדה עלול לבוא במספר דרגות ומגוון צורות, החל מתחושת שיתוק למספר שניות ועד להתקף אפילפסיה ואירועים פיזיולוגיים חמורים נוספים אשר עלולים לגרום לתוצאות הרסניות. כאשר מסתכלים על דפוס המחשבה בתור הגורם להתקף החרדה הטיפול עשוי להיות מאוד פשוט ביסודו אך היישום שלו עלול להיות בין הקשים מבין הטיפולים בחרדות. שורשיה של חרדה אשר נובעת מצורת מחשבה שלילית עלולים להיות עמוק בעבר הרחוק שלכם, באירוע שלילי שעברתם ומשם תפיסת עולמכם השתנתה לעד, לכן הדבר מקשה עוד יותר על הטיפול.
דרכי הטיפול
במידה ואתם יודעים שאתם בעלי תפיסת עולם שנוטה קצת יותר לצד השלילי, ואתם מרגישים שאתם על סף פיתוח חרדה, או גרוע מכך כבר עברתם התקף חרדה, עליכם לפנות לטיפול מקצועי אצל מטפל מורשה. ישנם מגוון טיפולים כגון דמיון מודרך, היפנוזה, טיפול פסיכולוגי או פסיכאטרי.