לא מזמן נחשפנו לדיאטה חדשה שיוצאת כנגד כל הדיאטות הקיימות וכנגד הקונצנזוס על איך אמורים לרדת במשקל.
כל אדם שתשאל ברחוב יגיד לך שהדבר הבסיסי ביותר שאתה צריך לעשות כדי לרדת במשקל וכדי להתחיל את תהליך ההרזיה הוא להוריד את הלחם – שורש כל רע, אך האם שאלנו את עצמנו פעם: איך יתכן שלחם זה דבר כל כך אסור אם הוא טמוע עמוק בתרבות ובחיי היום יום שלנו?
אולגה רז מפתחת דיאטת הלחם טוענת שאם אנחנו רוצים לרדת במשקל אנחנו דווקא כן צריכים לאכול לחם.
אז מה כל כך מיוחד בדיאטת לחם?
לאחר אכילת לחם מופרש למוח הורמון הסרוטונין, מלבד היותו אחראי על תחושת רוגע והשלווה, הוא אחראי על תחושת השובע שאנחנו חווים אחרי כל ארוחה.
כאשר הרמה של הורמון זה נמוכות יש ירידה במצב הרוח, לעיתים אף דיכאון, עייפות ותחושת הרעב גדלה והכי גרוע – מתגבר הרצון למתוק.
קורה לא פעם שאנשים נכשלים בדיאטה מכיוון שהם חשים רעב שלא נגמר, ההרגשה שאנו מפספסים את מנעמי החיים בכך שאנו מונעים מעצמנו מזונות בסיסיים, ואילו דיאטת לחם רותמת את הסרוטונין להצלחת הדיאטה באמצעות אכילת לחם.
יש לציין כי גם אחרי שתאכלו מתוק – יופרש למוח סרוטונין, אך עליה זו תהיה עליה חדה שתביא להתמכרות ולצורך תמידי לצריכת פחמימות ומתוק כדי לגרום לעלייה נוספת ברמת ההורמון במוח.
אז איך מתחילים את דיאטת הלחם?
העיקרון הבסיסי שעומד מאחורי דיאטת הלחם הוא אכילה של פחמימות מורכבות בעלת ערך גליקימי נמוך לצורך עלייה הדרגתית ומתונה של רמת הסרוטונין במוח.
המפתח להצלחת הדיאטה הוא שמירה על רמת סרוטונין קבועה במוח ולכן יש לאכול בתדירות של כ-3-4 שעות בכדי למנוע את ירידת הסרוטונין במוח.
עקב האכילס של הדיאטה הזו היא שאם תדלגו על אחת מהארוחות, רמת הסרוטונין תרד, ובתגובה תתחדש תחושת הרעב והכמיהה למתוק ומשם הדרך למקרר קצרה מאוד.
יש לשתות לפחות 10 כוסות מים במהלך היום וכן יש להימנע ממזונות המכילים סוכר. שימו לב גם שאסור לצרוך מוצרי חלב שאחוז השומן שלהם עולה על 5%.
פעילות גופנית – חובה וכן מומלצת שנת לילה של 7-8 שעות בלילה.
אז איך מבצעים את דיאטת הלחם בפועל?
דיאטת הלחם מתחלקת לשני חלקים. החלק הראשון נמשך כשבועיים וחלק השני נהפך לאורח חיים.
בחלק הראשון יש לאכול 8-12 פרוסות לחם קל מרוחות בשכבה דקה של ממרח אהוב. ניתן לאכול ירקות ללא הגבלה במשך כל היום. כמו כן, מותר לצרוך מנת פרי אחת וכן מעדן יוגורט דיאטטי ליום. שימו לב שיש לצרוך 3-4 מנות חלבון במהלך היום וכן יש לאכול 3-4 ביצים גם כן.
כאמור, הצלחת הדיאטה תלויה בשמירה על רמת סרוטונין גבוה לכן יש לחלק את כמות המזון כך שתאכלו כל 3-4 שעות.
החלק השני של הדיאטה מתאפיין בכך שבמקום הלחם, ניתן לאכול פחמימות מורכבות אחרות כמו אורז, קטניות וכדומה.
דיאטת לחם – תפריט לדוגמא?
דיאטת לחם מתאפיינת ב-6 ארוחות קטנות ולא בשלוש גדולות, כך שכל ארוחה נראית בערך כך:
ארוחה ראשונה: 2 פרוסות לחם קל וקוטג’ 5%, בתוספת עגבניה.
ארוחה שניה: 2 פרוסות לחם קל עם שכבה דקה של אבוקדו וסלט ירקות.
ארוחה שלישית: מרק ירקות ו 2 פרוסות לחם קל.
ארוחה רביעית: 2 פרוסות לחם קל עם פרוסת פסטרמה, ניתן למרוח חרדל, חסה, ופרוסות עגבנייה.
ארוחה חמישית: יוגורט טבעי לא ממותק, עם חצי מנת פרי.
ארוחה שישית: 2 פרוסות לחם קל עם גבינה 5%.
האם דיאטת לחם עובדת?
את התשובה הזו נחלק ליתרונות וחסרונות, כך שכל אחד יוכל לקבוע בעצמו אם דיאטת לחם היא הדיאטה בשבילו.
יתרונות:
דיאטה זו מצוינת למי שאוהב לחם
דיאטת לחם טובה למי שלא רוצה לבזבז כסף על מצרכים ותוספים יקרים
מומלצת למי שמתקשה עם כמות מוגבלת של פחמימות
חסרונות:
צריכה עתירת פחמימות לא עובדת לכולם ולפעמים זה יכול להוביל לתשוקה ליותר
סוג הלחם הנצרך יכול להשפיע על האיזון בין סרוטונין לאינסולין
אין צריכה מספקת של חלבון
לסיכום, הקשר בין רמת הסרוטונין לבין רמת הרעב הוא לא פשוט כמו שמנסה דיאטת לחם לגרום לזה להישמע. לעיתים אנשים מעלים במשקל במקום להוריד כי הם לא יודעים לקחת את זה למקום הנכון ומתקשים לשמור על צריכת פחמימות תקינה, במיוחד בשלב השני.
אם דיאטת לחם נשמעת לכם טוב – נסו אותה אך נסו אותה בזהירות תוך מעקב והתאמה רציפה לכם ולאורח החיים שלכם.